Brussels Biennale Eclectic Architecture (BBEA)

2 en 3 oktober 2021

Naast het jaarlijkse BANADFestival (art nouveau en art deco) en de Brussels Biennale Neoclassic (BBN) – waarvan de eerste editie in 2020 doorging – organiseert Explore.Brussels vanaf dit jaar de BBEA die volledig in het teken staat van de Eclectische architectuur die in de lange 19e eeuw zijn onuitwisbare stempel heeft gedrukt in het Brusselse architectuurlandschap, denken we clichégewijs aan het Justitiepaleis, het Beursgebouw of de Centrale lanen te Brussel. De stijl kwam tot bloei in de context van een ongekende stedelijke groei en op een moment waarop de jonge Belgische staat en hoofdstad zich duidelijk begonnen te profileren. Het eclecticisme creëerde als het ware een nieuw stadsdecor, opgebouwd rond bouwwerken die elkaar in originaliteit naar de kroon staken, terwijl ze toch samen een homogeen stadslandschap vormden.

Net als de Brussels Biennale Neoclassic biedt de Brussels Biennale of Eclectic Architecture (BBEA) een nog weliswaar beperkt, doch origineel programma aan, gespreid over de twee weekends van 2 tot 10 oktober 2021. Het atelier Salu opent zijn deuren het weekend van 2 en 3 oktober. Het volledige programma is hier terug te vinden, reserveren is verplicht op dezelfde website. Moet gezegd dat deze biënnale een flexibele definitie van het eclecticisme aanhangt, om een grote verscheidenheid aan architecturale werken te kunnen belichten.

De formule is ondertussen gekend; centraal staan de geleide bezoeken aan unieke interieurs die gewoonlijk gesloten zijn voor het publiek. Daarnaast zijn er nog talloze, uiteenlopende activiteiten, zoals wandelingen en tochten met gids, specifieke activiteiten voor gezinnen en lezingen. Zo zal onze voormalige voorzitter en bestuurslid Linda Van Santvoort op donderdag 30 september de aftrap geven met de inleidende lezing ‘Het ABC van eclecticisme’ en op donderdag 7 oktober is de Franse beeldhouwer-ornamentist het onderwerp in ‘La fièvre ornemaniste dans l’architecture éclectique. L’œuvre de Georges Houtstont’. Deze zal doorgaan in het atelier Salu omringd met de gipsen en modellen van Georges Houtstont. Ook voor beide lezingen is reserveren verplicht op de website https://www.explore.brussels/nl/bbea.