Actueel

EPITAAF vzw ontvangt BANAD Festival 2018 – 17 en 18 maart 2018

Epitaaf vzw zal tijdens het weekend van 17 en 18 maart 2018 deelnemen aan het Brussels Art Nouveau & Art Deco Festival 2018.

 

Het BANAD Festival is een uitzonderlijk evenement dat het art nouveau en art deco erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in de kijker plaatst. Het vindt ieder jaar in maart plaats. In 2018 is dat van 10 tot 25 maart.

 

Centraal tijdens het festival: geleide bezoeken aan art nouveau en art deco interieurs die gewoonlijk gesloten zijn voor het publiek. Kortom, een unieke kans om deze pareltjes van onze architectuur (opnieuw) te ontdekken!

 

Daarnaast worden er nog andere activiteiten georganiseerd om het art nouveau en art deco erfgoed te belichten, zoals geleide wandelingen, concerten, conferenties, evenementen, gezinsactiviteiten, een beurs, activiteiten voor personen met een beperkte mobiliteit en activiteiten voor scholen.

 

Gipsen model voor sarcofaag in art nouveau (inv. 3, Fonds Beernaert © Epitaaf vzw)

 

De focus zal liggen op de art nouveau en art deco tentoonstelling van funeraire objecten die vzw Epitaaf zal samenstellen in zijn expositiezaal. De fondsen Salu en Beernaert bestaan uit schitterende objecten in art nouveau en art deco die perfect kaderen in het BANAD Festival. De bezoekers zullen worden rondgeleid in het atelier en uitleg krijgen bij enkele tentoongestelde objecten.

 

Dit evenement wordt georganiseerd door Explore Brussels. U kunt zich enkel en alleen inschrijven via de website van BANAD2018.

EPITAAF vzw ontvangt GARDEN TALES 2018 – 12 en 13 mei 2018

Tijdens drie weekends in mei ontdek je tijdens Garden Tales een aantal van Brussels’ best bewaarde groene geheimen.

 

Uitzonderlijke begraafplaatsen, absoluut te ontdekken culturele plekken in de stad en tot de verbeelding sprekende privétuinen, in een hedendaagse én een klassieke versie.

 

Rondleidingen, concerten, kookateliers: het programma is even gevarieerd als de plekken waar je terechtkomt.

 

Het weekend van 12 en 13 mei focust Garden Tales op een reeks prachtige begraafplaatsen.

 

Epitaaf verzorgd rondleidingen te Laken, Schaarbeek, Elsene en Watermaal-Bosvoorde

Ledendag EPITAAF vzw – Dinant en omstreken – zondag 3 juni 2018

Eeuwige rust aan de Maas

In de directe omgeving van Dinant liggen diverse kerkhoven die nog grotendeels hun 19e eeuwse karakter behouden.

 

Het pittoreske Waulsort herbergt een kleine begraafplaats op een boogscheut van de parochiekerk. Het is een typisch voorbeeld van een bescheiden maar authentiek Waals dorpskerkhofje.

 

Ten noorden van Dinant sluimert het dorpje Bouvignes, dat in 1213 als tweede stad van het graafschap Namen werd erkend. Vóór de aanleg van het huidige kerkhof in 1870 telt het bedrijvige middeleeuwse stadje niet minder dan zeven verschillende begraafplaatsen.

 

De grote begraafplaats van Dinant opent zijn poorten in 1849. Gelegen op een helling van de linker Maasoever dijt dit kerkhof steeds uit. Sinds een vijftiental jaren groeit hier langzaam interesse voor funerair erfgoed.

 

De tocht leidt langs fraaie gietijzeren kruisen, enkele zeldzame blikken grafdozen, neogotische grafkapellen, oudstrijdersmonumenten, art deco tombes en een brede waaier aan symbolen.

 

Aangezien in dit stukje Waalse hinterland de bevolking niet overhand afneemt, zijn de kerkhoven gevrijwaard gebleven van een ingrijpende kaalslag. Ook in het hiernamaals is het rustig toeven aan de Maas.

 

Wij worden deskundig rondgeleid door kunsthistoricus Frank Huygens (1966) die lokale geschiedenis, kunstzinnig erfgoed en funeraire symboliek verweeft tot een groot verhaal in dit kleine hoekje van de Maasvallei.